edzések, foglalkozások:
"A különbség a lehetetlen és a lehetséges
között, az egyén akarata."
Hironori Otsuka (1892-1982)
A Wado Ryu karate stílus alapítója
Együtt a HEGYEM mozgalommal:
Köszönjük a támogatást:
MADWORKER KFT
tűzvédelem
Gondolatébresztő:
"Ha boldogok akarunk lenni, szépítsük meg mások életét.
Szerencsés a rossz ember is lehet, de boldog csak a jó."
Dojo - edzőterem - etikett
Dojo - edzőterem - etikett
 1. Amikor belépsz a Dojoba vagy elhagyod azt, állj meg az ajtóban szemben a terem elejével, hajolj meg a Dojoban elhelyezett Shinden (szentély) felé és köszönj OSU-val (ha a Dojoban nincs szentély, akkor a terem eleje felé). Ezután fordulj a teremben jelen lévő legmagasabb rangú karateka felé és köszönj OSU-val. Ez jelképezi a tiszteletedet a Dojo és a benne tartózkodó emberek iránt.
   
 2. Ha elkésel az edzésről, térdelj le a terem végében a fal mellett Seiza ülésben (hagyományos térdelő pozíció). Amikor az oktató felszólít, állj fel, hajolj meg és köszönj Osu-val, végül gyorsan csatlakozz társaidhoz a terem végén.
   
 3. Ne egyél, ne igyál, ne dohányozz, és ne rágj rágógumit a Dojoban.
   
 4. Mindig azonnal mozdulj, ha utasítanak valamire a teremben. Soha ne kószálj céltalanul a Dojoban.
   
 5. Ne gyakorold a küzdelmet, amíg nem utasítanak rá.
   
 6. Semmilyen okból kifolyólag ne törd meg a sort anélkül, hogy az oktatótól előzőleg engedélyt nem kértél rá. Ha el kell hagynod a helyedet, ne menj el az oktató és társaid között. Saját sorod mögött menj ki annak szélére, valamelyik oldalra és onnan menj tovább.
   
 7. Az oktatókat és az elöljárókat mindig a megfelelő címükön szólítsd meg (Shihan, Sensei, Senpai) a Dojoban. Hangos OSU-val fordulj feléjük, amikor hozzád szólnak.
   
 8. Az edzés komoly dolog. Ne nevetgélj, ne vihogj, ne fecsegj, és ne bonts rendet, amíg a teremben vagy.
   
 9. A Dojoban az oktató minden utasításának kérdés nélkül engedelmeskedj. Semmi olyat nem kér tőled, amit ő maga nem tett már meg. Ha nem tudod végrehajtani a gyakorlatot, tégy meg annyit, amennyi maximálisan telik tőled.
   
 10. Kezeden és lábadon a körmeidet vágd rövidre és tartsd tisztán.
   
 11. A szünetekben ne ülj le a falak melletti székekre vagy padokra és ne feküdj a földre. Inkább tégy valami hasznosat, ne fecséreld el az edzésidődet.
   
 12. Mindenki felelőssége, hogy a Dojo mindig tiszta, rendezett és biztonságos legyen.
   
 13. A karate gi-d mindig rendezett és tisztára mosott legyen. Az övet soha nem szabad mosni, csak levegőn megszárítani. Jelképesen az öved hordozza kemény erőfeszítéseid szellemét. Ha elszakad meg kell varrnod vagy foltoznod. Egy javított, foltozott karate gi-t hordani nem szégyen, de egy szakadtat vagy piszkosat viselni igen. A férfi karatekák semmilyen körülmények között nem viselhetnek pólót vagy más ruhadarabot a karate gi alatt. A női karatekák egyszínű fehér pólót hordhatnak a karate gi alatt.
   
 14. Az edzések alatt ne viselj órát vagy ékszereket. Szemüveget viselni orvosi javaslatra lehet, de küzdelemhez célszerű letenni azt, vagy kontaktlencsére cserélni.
“Az út, hogy gyakoroljuk a küzdőművészetet, nem a harcon keresztül vezet.
Magunkban kell keresnünk a békét és a harmóniát. Keressük azt! ”
Hironori Otsuka (1892-1982) - A Wado Ryu karate stílus alapítója
Shindo Sportegyesület - 2013-2024