edzések, foglalkozások:
"A különbség a lehetetlen és a lehetséges
között, az egyén akarata."
Hironori Otsuka (1892-1982)
A Wado Ryu karate stílus alapítója
Gondolatébresztő:
"A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel.
Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el."
(Laurence J. Peter)
Önvédelem
Önvédelem
Edzés időpontok:
Edzéseket vezeti: Szücs András (instruktor)
 
„Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges” – a hatályos törvény így fogalmaz. Később pedig hozzáteszi, „nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl”.
A fenti idézet Magyar Nemzetben jelent meg  2017.08.15 ,egy interjúban,melyet Kónya Istvánnal,a Kúria elnökhelyettesével készítettek. E néhány mondat remekül összefoglalja azt a témakört mellyel a Senchi-Önvédelmi irányzat foglalkozni kíván.
 
Bemutatkozás:
 
Tisztelettel köszöntöm,Szücs András vagyok,a Shindo-Sportegyesület önvédelmi instruktora. A következő tájékoztatóban szeretném megismertetni Önt az egyesületünkben kidolgozott önvédelmi módszer alapelveivel,illetve az általunk képviselt szellemiséggel. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az önvédelem,legyen szó bármilyen formájáról is. Minden önvédelmi módszernek,stílusnak,irányzatnak megvannak a maga jó,illetve kevésbé jó elképzelései arról,hogyan is kéne magunkat egy esetleges támadási szituációban hatékonyan megvédeni. Van azonban egy közös pont,ami majd minden elgondolásban megtalálható. Ez pedig nem más,minthogy megfelelő képzés és gyakorlás nélkül csak nagyon ritka esetben leszünk képesek a hatékony önvédelemre. Sokan úgy vélik,hogy az emberek ösztönös reakciója elegendő lehet egy konfliktushelyzet megoldásánál,legyen szó verbális vagy fizikai „támadásról”. Ez sajnos csak az esetek rendkívül csekély százalékára igaz. A valóság az,hogy a többség egyszerűen ledermed és egyáltalán nem,vagy csak rendkívül gyengén és eredménytelenül tud bármiféle ellenállást kifejteni saját maga vagy mások védelmében. Ez abból adódik,hogy ha valaki még sosem találkozott fizikai vagy verbális „erőszakkal”,az egész egyszerűen -tapasztalat hiányában- képtelen bármiféle hasznos reakcióra -kivéve a félelmet,ami egy teljesen természetes ösztönünk. Azonban ezek a hiányzó „képességek” fejleszthetőek, amire kiváló megoldás valamilyen küzdő,vagy önvédelmi rendszer megismerése.

Alapelvek:
 
A Senchi japán szó,jelentése egyszerűség. Véleményünk szerit minél egyszerűbb és hatékonyabb egy módszer,annál jobban felhasználható adott szituációban.  Ezért ötvöztük a rendvédelmi és katonai szervezeteknél használatos önvédelmi módszereket a hagyományos karate edzésmódszereivel,és így létrehoztuk egy olyan képzési rendszert ,mely egyformán edzi a szellemi és a fizikai képességeinket. Mert -és ez egy nagyon fontos gondolat- hiába tanulunk meg,és sajátítunk el bármilyen önvédelmi vagy küzdősport irányzatot,ha a fejünkben nem értjük meg annak alapelvét és szellemiségét,akkor nem fogjuk tudni hatékonyan alkalmazni. A képzés egyforma hangsúlyt fektet a fizikai és az elméleti tudás megszerzésére, ezek együttes elsajátításával lesznek a megtanult technikák megfelelően alkalmazhatóak. Igyekeztünk egyensúlyba hozni  azt,amit sok irányzat külön taglal..mégpedig a nők és a férfiak képességeinek kérdését. A Senchi mindkét nem számára megtanulható,és egyforma hatékonysággal alkalmazható.     
                                          
A képzési módszer kidolgozásában a karate szellemiségét Németh Melinda (3.dan) Sensei,valamint Molnár Tamás (3.dan) Sensei képviselte,a módszer fizikai oldalát pedig személyes,a hadseregnél szerzett tapasztalataim alapján dolgoztuk ki. Igyekeztünk olyan edzésrendet létrehozni,amely bárki számára elsajátítható,és minden téren képes a jelen kor elvárásainak megfelelni...

 
Hogy sikerült-e? Győződjön meg róla személyesen,és csatlakozzon hozzánk!

Szücs András
“Az út, hogy gyakoroljuk a küzdőművészetet, nem a harcon keresztül vezet.
Magunkban kell keresnünk a békét és a harmóniát. Keressük azt! ”
Hironori Otsuka (1892-1982) - A Wado Ryu karate stílus alapítója
Shindo Sportegyesület - 2013-2023